Terra Eelde bestaat 100 jaar

Het groene onderwijs in Eelde bestaat 100 jaar. Om dit jubileumjaar feestelijk te openen hees burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo op dinsdag 25 oktober 2022 een hele bijzondere vlag bij de vestiging van Terra in Eelde. De vlag is ontworpen door Melissa Kamps derdejaars leerling.

Feestelijk vlaggen
De vlag die gehesen werd is gemaakt door Melissa Kamps uit Paterswolde. Alle leerlingen van klas 3 die het vak culturele en kunstzinnige vorming (CKV) volgen, hebben een ontwerp gemaakt voor deze feestelijke vlag. Leerlingen van klas 4 van het keuzevak kunst & cultuur kozen van de 75 ontwerpen uiteindelijk twee vlaggen van Melissa Kamps en Benjamin van den Boogaard als mooiste en beste ontwerpen. “Super leuk dat ik heb gewonnen. Ik heb dit ontwerp bedacht omdat ik deze kleuren goed vind passen bij onze groene school”, vertelt Melissa enthousiast. Ook de andere ontworpen vlaggen worden gepresenteerd als een mooie slinger tussen de bomen van het schoolplein. Het komende jaar zullen er diverse activiteiten ter ere van het 100 jarig jubileum worden gevierd, de winnende vlaggen zullen dan ook dit hele jubileumjaar in de vlaggenmasten bij Terra Eelde wapperen.

Voorgezet onderwijs dichtbij
Niet alleen het 100 jarig bestaan van het groene onderwijs in Eelde is bijzonder, Terra Eelde is zelfs de enige school voor voortgezet onderwijs in gemeente Tynaarlo. Daar is directeur Jannie Goense trots op: “De groene kennis en kunde zal altijd essentieel blijven voor onze omgeving, het klimaat én een gezonde economie. Er liggen enorm veel kansen voor onze jongeren. Het is daarom fijn dat zij goed onderwijs kunnen volgen dichtbij huis”.

Samenwerken in de regio
Het leren in de praktijk staat centraal binnen Terra Eelde. Dit doen we samen met bedrijven in de regio en samen met andere onderwijsinstellingen. Een voorbeeld daarvan is het Techlab op het terrein van Terra Eelde. Het groene onderwijs heeft in die 100 jaar dus zeker niet stil gestaan. Maar heeft wel steeds hetzelfde doel voor ogen: door het aanbieden van betekenisvol groen onderwijs wil Terra hun leerlingen succesvol laten zijn in de samenleving, in het vervolgonderwijs en in het beroep van hun keuze. Goense: “Dit kan veel breder zijn dan alleen de groene sector. Wij proberen onze leerlingen voldoende bagage mee te geven voor een zinvol bestaan. Als we daarin slagen heeft ons onderwijs de plek in de samenleving die het in onze ogen verdient en hoort te hebben. Dit doen we al 100 jaar en blijven we doen.”

Terra Eelde telt op dit moment 520 leerlingen. Terra Eelde kenmerkt zich door de kleinschaligheid en goede leerlingbegeleiding. Bij Terra Eelde kunnen jongeren terecht voor vmbo-groen en het Groene Lyceum.